Májusban új szabályokkal, de a szállodák és az éttermek is beindulhatnak itthon

A Magyar Nemzet értesülései szerint Magyarország is csatlakozik az európai enyhítésekhez, májusban újraindulhat a belföldi turisztika és a vendéglátás is. Túl gyors lenne a fellélegzés, netán most kezdődik a húzd meg-ereszd meg taktika, és a szigorított-enyhített szakaszok váltakozására kell berendezkednünk? Egy biztos, a maszkviselési szabályokon túl egyéb változásokkal is számolnunk kell nekünk, és az egész világnak. 

Jelenleg csak a fővárosban kötelező az üzletekben a maszkviselés, de ezt kiterjesztik az egész ország területére is. Nemzetközi ajánlások mentén indulhat újra részben a megszokott élet, változhatnak az időseknek előírt vásárlási idősávok, növelhetik az üzletek nyitvatartási idejét is.

A kijárási korlátozások miatt látogatható üzletfajtákon is bővítenek, azok is kinyithatnak, akik eddig kényszerpihenőn voltak. Játékboltok, ruhaüzletek, könyvesboltok fogadhatják vásárlóikat, ha hivatalossá válnak a rendelkezések.

A leginkább megtépázott szektor, a vendéglátó- és szállodaipar, nekik az egész 2020-as év döcögősen indult, amióta pedig nincs kedv szerinti átjárás az országok között, gyakorlatilag megbénult ez az ágazat. Bár sokan sokféleképp próbáltak legalább a felszínen maradni, bizonyára sok szeretett helytől el kell majd búcsúzni, félretett tőke nélkül még vegetálni is nehéz, ráadásul nem készült még mentőcsomag az ágazat rehabilitációjára.

A válságkezelés most az újraindulásban fog manifesztálódni, hiszen májusban a vendéglátóhelyek és a szállodák is megnyomhatják a restart gombot.

Az arcmaszk használata minden bizonnyal kötelező lesz, és a távolságtartásra is figyelni kell mind a vendégeknek, mind a vendéglátóknak. Különleges feltételeket kell majd teremteniük az üzletekben, amennyiben megindul ismételten a helyszíni fogyasztás.

Az asztalok számának csökkentésére, speciális higiéniai szabályok betartására lehet számítani.

A híreket vegyesen fogadjuk, vegyes lesz valószínűleg a kijárási kedv is, ráadásul a nemlétező turisták miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek azok a vállalkozások, melyek kizárólag rájuk számítottak, vagy a forgalom nagyobb százalékát a külföldiek generálták. A fővárosi felsőkategóriás szállodák sem lélegezhetnek fel, a belföldi turisztika viszont meglehet, hogy fontosabbá válik, mint valaha.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

koronajárvány | szállodaipar | koronavírus-járvány | belöldi turizmus | vendéglátás

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom