A vidéki éttermek közül továbbra is az Anyukám mondta a legjobb

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, illetve jó hír az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek.

Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád. Ezek azok a helyek, melyek feltétlenül említést érdemelnek. A legjobb húsz étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb tíz közé az Anyukám mondta fért be. Következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint!

Anyukám Mondta – Encs

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd testvérpárhoz köthető.

A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az Anyukám Mondta egy eldugott kisvárosban országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát.

Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod-­Abaúj-­Zemplén megyei étteremben. A csúcsminőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata, vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek.

Dudás Szabolcs

Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, nem kell ahhoz népszerű turistacélnak lennie egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet.

Pesti István

Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a magyar hozzávalók mindenek felett elvét itt a minőség határok nélkül írja felül. Kóstolhatunk Omaha steaket és Szent Jakab ­kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon.

A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például Harcsa­ Kárpáti, Esztiházy és Nem zserbó, dió elnevezésekkel.

Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben.

Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék!

Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azonbelül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája.

A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyak leves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával.

Jahni László

Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­-on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Tiszavirág – Szeged

A dél-­alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belsőépítészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket.

Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát találjuk itt.

Kurucz Attila

A Dining Guide 2019-­ben a Metro támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, melyet egyaránt jellemez a magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.

Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. 2017-­ben, a külföldön szerzett tapasztalatait követően itt tűnt fel újra Bicsár Attila és alkotta meg az elszabadult falusi gourmet konyha fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított.

A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba érkezőket.

A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is: a kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepeljen az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska-borok kísérik az étlapot.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak­-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide Top100-­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek.

A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (leginkább emblematikusak ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence. Még sok ilyen hozzáállással működtetett éttermet kívánunk a Balatonnak!

Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-­es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel.

A korábban a Zónában és a MÁK­-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok; a Pajta kertjének, valamint a közeli erdőknek a kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is.

Farkas Richárd

Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az Őrség a munkája által. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva.

A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak.

A Pajta mára a régió legjobbja, Farkas Richárd séf pedig 2019­-ben a Dining Guide Ifjú Séftehetsége díj tulajdonosa a Miele támogatásával.

Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az észak­-magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak.

A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált négy- vagy hatfogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár-­érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni: marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

Neked Főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked Főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018. nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked Főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni.

A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, vagy a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács-­Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­-part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia.

Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát.

Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal, a híresen finom halászlébe a hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább ötven percet kell várnunk.

A tíz legjobb vidéki étterem a Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:

  1. Anyukám Mondta, Encs
  2. Platán, Tata
  3. Kistücsök, Balatonszemes
  4. Tiszavirág, Szeged
  5. Sauska 48, Villány
  6. Bistro Sparhelt, Balatonfüred
  7. Pajta, Őriszentpéter
  8. Macok, Eger
  9. Neked Főztem, Balatonfüred
  10. Rév Csárda, Érsekcsanád

A Dining Guide szerkesztősége több mint kétszáz étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek Top100-as listáját, anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb húsz éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb tíz sorrendje. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa már kapható az újságárusoknál; a kiadvány több mint kétszáz hazai étterem leírását tartalmazza, több mint száz alternatív vendéglátóhelyet és huszonöt cukrászdát listáz.

Ez is érdekelhet:

Csak nyáron nyitott, de máris Magyarország legjobb étterme a Stand

Február 25-én rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét.

Pajta | Rév Csárda | vidéki | Sauska 48 | Érsekcsanád

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom