A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, illetve jó hír az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek.
Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád. Ezek azok a helyek, melyek feltétlenül említést érdemelnek. A legjobb húsz étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb tíz közé az Anyukám mondta fért be. Következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint!
Anyukám Mondta – Encs
Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd testvérpárhoz köthető.
A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az Anyukám Mondta egy eldugott kisvárosban országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát.
Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei étteremben. A csúcsminőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata, vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek.
Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.
Platán – Tata
A Platánban Pesti István séf bebizonyította, nem kell ahhoz népszerű turistacélnak lennie egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet.
Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a magyar hozzávalók mindenek felett elvét itt a minőség határok nélkül írja felül. Kóstolhatunk Omaha steaket és Szent Jakab kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon.
A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például Harcsa Kárpáti, Esztiházy és Nem zserbó, dió elnevezésekkel.
Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben.
Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék!
Kistücsök – Balatonszemes
A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azonbelül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája.
A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyak leves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával.
Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or-on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.
Tiszavirág – Szeged
A dél-alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belsőépítészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket.
Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát találjuk itt.
A Dining Guide 2019-ben a Metro támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, melyet egyaránt jellemez a magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.
Sauska 48 – Villány
Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. 2017-ben, a külföldön szerzett tapasztalatait követően itt tűnt fel újra Bicsár Attila és alkotta meg az elszabadult falusi gourmet konyha fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított.
A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba érkezőket.
A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is: a kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepeljen az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska-borok kísérik az étlapot.
Bistro Sparhelt – Balatonfüred
Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide Top100-ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek.
A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (leginkább emblematikusak ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence. Még sok ilyen hozzáállással működtetett éttermet kívánunk a Balatonnak!
Pajta – Őriszentpéter
Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel.
A korábban a Zónában és a MÁK-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok; a Pajta kertjének, valamint a közeli erdőknek a kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is.
Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az Őrség a munkája által. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva.
A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak.
A Pajta mára a régió legjobbja, Farkas Richárd séf pedig 2019-ben a Dining Guide Ifjú Séftehetsége díj tulajdonosa a Miele támogatásával.
Macok – Eger
Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az észak-magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak.
A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált négy- vagy hatfogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár-érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni: marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.
Neked Főztem – Balatonfüred
Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked Főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018. nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked Főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni.
A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, vagy a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.
Rév Csárda – Érsekcsanád
A Bács-Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna-part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia.
Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát.
Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal, a híresen finom halászlébe a hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább ötven percet kell várnunk.
A tíz legjobb vidéki étterem a Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:
- Anyukám Mondta, Encs
- Platán, Tata
- Kistücsök, Balatonszemes
- Tiszavirág, Szeged
- Sauska 48, Villány
- Bistro Sparhelt, Balatonfüred
- Pajta, Őriszentpéter
- Macok, Eger
- Neked Főztem, Balatonfüred
- Rév Csárda, Érsekcsanád
A Dining Guide szerkesztősége több mint kétszáz étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek Top100-as listáját, anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb húsz éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb tíz sorrendje. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa már kapható az újságárusoknál; a kiadvány több mint kétszáz hazai étterem leírását tartalmazza, több mint száz alternatív vendéglátóhelyet és huszonöt cukrászdát listáz.
Ez is érdekelhet:
Pajta | Rév Csárda | vidéki | Sauska 48 | Érsekcsanád
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!