Elképzelhető, hogy Velence végre meglépi azt, amit már régen meg kellett volna

A koronavírus megjelenése előtt rengeteget cikkeztünk a túlturistásodásról. Ennek a jelenségnek az egyik nagy vesztese Velence volt. Az egynapos turistahordák, a tengerjáró hajókról érkező tömegek élhetetlenné tették a történelmi jelentőségű és egyedi szépségű Velencét. Az újraindulás kapcsán azonban körültekintőbben és következetesebben gondolkoznak, a karantén ideje alatt sok dolgot megvizsgáltak, és változtatnak a hozzáálláson, szabályokon és a gazdasági modellen is. 

Soktényezős az a helyzet, ami Olaszország egyik legszebb városát jellemzi az elmúlt ötven évben, és különösen az elmúlt két évtizedben. Ezt a várost sokan kihasználták, sok szempontból megalázták, elvették a valódi értékeit, és egy dobogó szív nélküli Disneylandet csináltak belőle. Az irodák, amelyek potom pénzért kínálták a vendégéjszakák nélküli rapid városlátogatásokat, a kereskedők, akik a valódi értékek helyett az ázsiai tömegtermékeket árulták, a tengerjáró hajók, amelyek népes csoportokat hordtak párórás nézelődésre, a turisták, akik azt hitték, itt mindent lehet.

A városvezetés pedig lassan, kapkodva reagálgatott Velence amortizálására. Elodázták az azonnali intézkedéseket, egérutat adtak egyes szereplőknek, miközben a szabályrendszer nem volt konzekvens.

Aztán megérkezett a vírus. A város, amelyet évente többször sújt árvíz, amelyet már annyiszor ítéltek halálra a globális felmelegedés miatt, egyszerre elcsendesedett. A Canal Grandén ficánkoló delfinek híre persze csak annyira igaz, mint a nyolcvanas évek olajfalóinak megjelenése, de a csatornák kitisztultak, a vizek élővilága valóban olyan képet mutat, mintha egy hosszú, krónikus betegségből gyógyult volna fel, új és erős immunrendszerrel.

Luigi Brugnaro polgármester és az egész városvezetés belátta, hogy Velencének arra van szüksége, hogy szeressék és tiszteljék, ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem folytatódik az olyan mértékű tömegturizmus, amit a kétezres évek hoztak.

"Ez egy jó lehetőség, hogy az intelligens turizmus felé mozduljunk, olyan utazókkal és világjárókkal, akik már nem kérnek a vírus előtti éra pusztító, lélektelen turizmusából" – mondta Simone Venturini alpolgármester.

Meglehet, hogy az sok sebből vérző Velence az emberéletek tízezreit követelő világjárvány elvonultával vagy lecsendesedésével új időszámításba kezdhet. Ez rövidtávon további gazdasági veszteségekhez vezethet majd – boltok és vendéglátóhelyek szűnhetnek meg –, de hosszútávon akár vissza is térhet egy sokkal élhetőbb, eredetibb, szellősebb Velence.

Mi azt kívánjuk, hogy ne csak higiéniai szempontból változzanak meg az utazási szokásaink, hanem kicsit állítsuk át a túlpörgetett wanderluster-üzemmódot. Tiszteljük a minket fogadó országokat, városokat, falvakat, legyünk hálásak, hogy megtehetjük, hogy ismét egy kávézó teraszán süteményezünk! A változáshoz mi is kellünk.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Unsplash)

olaszország | nagy sztori | overtourism | tömegturizmus | post covid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom