Ennél jobban aligha lehet megfelelni a társadalmi távolságtartás szabályainak, ha étteremről van szó.
A legtöbb országban a megfelelő intézkedések betartásával a következő napokban újranyitnak a vendéglátóhelyek. Az egyik általános szabály értelmében például az asztalokat megfelelő távolságra kell elhelyezni egymástól.
Egy svédországi étterem máris egészen más szintre emeli a távolságtartás fogalmát:
egyetlen asztalát egy mező közepére állítja, az ételt pedig maszkos és kesztyűs pincérek helyett drótkötélpályán érkező kosárban szolgálja fel.
Az ötlet Rasmus Persson és Linda Karlsson nevéhez köthető, akik egy családi ebéden gondolkodtak el az abszolút koronavírus-mentes éttermen – írja az Insider. Történt, hogy Karlsson szülei ragaszkodtak a kétméteres távolság betartásához, az ételt ezért a konyhaablakon keresztül szolgálták fel nekik egy szépen elrendezett kinti asztalon. – "Ezt mindenki számára elérhetővé kell tennünk. Megcsináljuk a világ első Covid–19-biztos éttermét" – mondta mindjárt Karlsson, és kedvesével együtt még aznap este össze is rakta a Bord för En (Asztal egy főre) névre keresztelt étterem honlapját.
Az egyszerű koncepcióhoz méltóan aztán a szezonalitásra törekvő menüt sem bonyolították túl: a korábban séfként dolgozó Rasmus Persson jóvoltából háromféle fogás készül, mellé egy koktél is jár,
a vendég pedig a nehéz időkre való tekintettel annyit fizet, amennyit jónak lát.
Naponta csupán egy embert fogadnak a Värmlandben felhúzott étteremben, mert egyrészt így kizárólag rá tudnak koncentrálni, másrészt ellenőrzésük alatt tartják a koronavírus-mentes vendégélményt.
Karlssonék remélik, hogy éttermük kellemes kikapcsolódást és pihentető élményt nyújt majd a vendégeknek, és lehetővé teszi számukra, hogy kizárólag magukra összpontosítsanak ahelyett, hogy a telefonjuk képernyőjét bámulják. "Szeretnénk arra ösztönözni az embereket, hogy leüljenek, és minőségi időt töltsenek el saját magukkal" – mondta Linda Karlsson.
A Bord för En május 10-től augusztus 1-ig tart nyitva.
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Remélhetőleg nyáron már csak egy rossz emlék lesz – Vendéglátósok a kialakult helyzetről
- Ez az egyetlen dolog, ami pillanatnyilag feledtetheti velem a koronavírus-járványt
- Külföldön élő magyarok mondják el, hogyan élik meg a járványt
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- Egy terapeuta szerint nem kéne most nyomasztanunk egymást „motiváló” üzenetekkel
- Így kezdtem új időszámításba a koronavírus miatt
- Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra
- Öt film arra az esetre, ha már nagyon hiányzik az utazás
- Éppen az fog megmenteni, amit nemrég a pokolba kívántam
- „Ilyen gyorsan még semmi sem omlott össze körülöttem” – Gerendai Károly-interjú
- Íme hét, szívet melengető felajánlás vendéglátóhelyektől
- Karantén Kantin: jótékonysági receptgyűjtemény hazai gasztroarcoktól
- Még egy mód, amivel a hazai gasztrokultúrát segíthetjük
- Így nyit ki újra Olaszország május elejétől
- Izlandon azt ajánlják, öleljünk fákat, amíg tart az izoláció
- Ne add fel a reményt, üzenik a csodálatos hazai tájak
- Sokkal sötétebb jövőt jósol a légi közlekedésnek a Lufthansa, mint azt eddig hittük
- Semmelweisnek igaza volt! Egy bögrekollekció, ami reagál a koronavírusra
(Fotó: Insider)
Bord för En | különleges | svédország | koronavírus | egy vendég | étterem
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!