A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhozszállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segítőszervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.
Karanténkalács néven érintésmentes péksütemény-házhozszállítást indít a budapesti A table! pékség. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.
Az első házhoz szállítók Budapest Hegyvidék önkéntesei a Kétfarkú Kutyapárt szervezésében, ők a főváros idősek lakta részében juttatják célba a csomagokat.
A kezdeményezés Facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az idősek kenyérellátásáról.
A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: ötszáz vagy ezer forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni, összesen négyféle összeállításban, a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.
„Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba”
– mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre. A koronavírus-fertőzés a fiatal korosztályokban akár tünetmentes is lehet, áldozatait szinte kizárólag az ötvenöt év feletti, más betegségben is szenvedő férfiak és nők közül szedi. „Az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja” – mondja Hajdu Péter.
Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be.
A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ő védelmükben is szükség van. Az eljárásrend, ami higiénikus szakember bevonásával készült, olyan részletkérdésekre is kiterjed, mint hogy hol szabad a csomagot megfognia a futárnak, és hol az átvevőnek.
A csomagok nem véletlenül kerülnek ötszáz vagy ezer forintba: aki nem fizet előre, attól azt kérik, pontos összeget adjon a kézbesítést végző önkéntesnek.
A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.
Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Drámai helyzetben a turizmus
- Hihetetlen, mennyi étterem próbál átállni kiszállításra
- Kína betiltja a vadon élő állatok fogyasztását
- Ilyen kreatív módszerrel küzdenek budapesti éttermek az életben maradásért
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- Massimo Bottura minden este nyolckor a családjával főz a karanténból
- Bezár a koronavírus miatt az egyik legjobb budapesti étterem
- Ezekre figyeljünk oda a pszichológus szerint, ha hosszabb időre otthon kell maradnunk
- Nem pánikolok, nem a saját kényelmemet nézem elsősorban, hanem a közös érdekeinket!
- Így tudunk segíteni a bajba jutott éttermeinken
- Így segít munka nélkül maradt dolgozóinak az egyik budapesti étterem
- Milánóban a séfek és pizzasütők ötletes stresszoldó kampányba kezdtek
- Éppen az fog megmenteni, amit egy hónapja a pokolba kívántam
- Bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak
- Szürreális, mit tett a koronavírus-járvány a világ legismertebb látnivalóival
- A koronavírus sok jó dolgot elvesz tőlünk, de vissza fogunk térni
- Végre az Airbnb is meglépte vírus-ügyben, amit meg kellett
- Bezárták a legnagyobb múzeumokat a spanyol fővárosban
- Velence most lett olyan tökéletes, amilyennek mindig is elképzeltem
- Egy kaliforniai étterem testhőt mér az ajtóban a világjárvány megfékezése érdekében
- Hét aranyszabály, arra az esetre, ha otthonról kell dolgozni
- Olaszország-szerte bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket
- #otthonmaradok, kommunikálják a büszke és felelősségteljes olaszok
- Az Egyesült Államok harminc napra felfüggeszt majdnem minden beutazást Európából
- Ezért mondom le inkább a New York-i utamat
- Hét kérdés és válasz a koronavírusról, ami mindenkit foglalkoztat
- Veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány – Ezek az utazást érintő intézkedések
(Fotók: Á!Table, Unsplash)
péksütemény | koronavírus-járvány | á table | karantén | házhozszállítás
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!